Acasă » Afectiuni neurologice » Migrena – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Migrena – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ce este migrena?

Migrena este o forma particulara de cefalee, fiind descrisa inca din cele mai vechi timpuri si afectand in prezent aproape 15% din populatia activa. Este de aproximativ doua ori mai frecventa la femei decat la barbati.

Migrena are un caracter ereditar: se poate intampla ca intr-o familie in care bunica a suferit de migrena, fiica si chiar nepoata sa se confrunte cu aceasta suferinta.

Migrena este descrisa ca o durere de cap avand urmatoarele caracteristici: afecteaza in general o jumatate a capului (unilaterala), are intensitate moderat-severa, caracter pulsatil, amplificata de efortul fizic. Cefaleea survine periodic sub forma de atacuri cu durata de la 4 ore pana la 72 ore. In acest interval de timp pacientul prezinta, asociat durerii de cap, greata, varsaturi, ameteli, tulburari ale vederii si este deranjat de zgomote (fonosensibil) si lumina puternica (fotosensibil). Frecventa crizelor variaza de la o persoana la alta – la unii pot aparea de cateva ori pe luna, in timp ce altii au doar cateva crize pe parcursul intregii vieti. Cel mai adesea se intalnesc doua forme de migrena:
migrena fara aura (comuna);
migrena cu aura (clasica).

Migrena comuna este cea mai frecventa, avand caracteristicile prezentate anterior, in timp ce migrena clasica este precedata de un fenomen neurologic denumit „aura”. In ce consta acesta? Frecvent apar tulburari vizuale de tipul luminilor scanteietoare (flashuri), zig-zag-uri luminoase ce preced cu 10-60 minute aparitia durerii de cap. Mult mai rare, dar mai severe, sunt tulburarile senzitive si motorii ce preced cefaleea, de tipul hemiparezelor tranzitorii.

De ce apare migrena?

Se pare ca este vorba despre un cumul de factori vasculari, chimici ce declanseaza periodic aceste episoade. O substanta denumita serotonina determina ingustarea vaselor din creier intr-o prima faza; ulterior, dupa epuizarea ei la nivel cerebral, vasele se dilata si se inflameaza. Ingustarea vaselor este cauza tulburarilor vizuale, iar dilatarea si inflamarea vaselor sunt raspunzatoare de aparitia durerilor de cap.

Cum se pune diagnosticul?

In principal, examenul clinic neurologic corelat cu istoricul familial, antecedentele personale si factorii declansatori ofera suficiente date pentru diagnosticul de migrena.

In anumite situatii (caracter atipic al durerii, debut brusc, alte simptome de insotire) se impun anumite investigatii suplimentare.

Tratamentul migrenei

Urmareste doua directii: tratamentul atacului migrenos si tratamentul profilactic. Indicatiile actuale ale tratamentului profilactic in migrena se refera la:

– pacienti ce prezinta o frecventa mare a crizelor.

– medicatia de faza acuta ineficienta, prezenta unor reactii adverse importante.

prezenta unor forme mai rare de migrena.

Tratamentul profilactic se va administra pe o perioada mai lunga de timp (in general peste 6 luni). Nu voi insista asupra tratamentului medicamentos intrucat el nu trebuie autoinitiat si nici autocondus din cauza riscurilor pe care le comporta. Una dintre situatiile frecvent intalnite este suprapunerea peste tabloul migrenei a unui tip de cefalee cu alte caractere decat cefaleea migrenoasa (permanenta, atipica) datorata abuzului de analgezice. In schimb merita amintiti anumiti factori declansatori si masurile de evitare a acestora:

Evitarea alimentelor ce contin tiramina: vin rosu, cascaval, branza maturata, nuci, ciocolata, citrice.

Evitarea consumului excesiv de aspartam, a glutamatului monosodic (folosit in mancarea chinezeasca), a carnii cu nitrati – mezelurile, in special. De asemenea privarea si/sau abuzul de cofeina sunt importanti factori declansatori.

Respectarea regimului somn-veghe.

Evitarea suprasolicitarilor psihice si fizice.

Dintre factorii senzoriali: lumina puternica, zgomotele puternice, mirosurile intense (atat cele placute cat si cele neplacute).

Pentru un diagnostic si un tratament adecvat va puteti programa la o consultatie gratuita.


38 de comentarii

  1. Buna seara Sotul meu are acelasi problema migrena Am fost la neurolog acum trei ani si a urmat un tratament cu medrol De un an de zile suntem in Anglia iar de o luna durerile au revenit Am fost la spital iar medicii de aici i-au dat tratament, acum asteptam sa vedem daca vor disparea Credeti ca vor disparea ???Multumesc

  2. Buna ziua ma comfrunt cu dureri de cap groaznice vreau sa ma consultati cum procedez

  3. Buna ziua, si eu ma confrunt cu o problema asemantoare ca cea descrisa de dumneavoastra … initial a debutat acum cativa ani primul episod..iar acum cateva zile a debutat o ameteala crunta iar ulterior o durere severa in partea din spate a capului, pe ambele parti .. durerea a cedat dar ameteala ma termina dabia ma pot tine pe picioare si o senzatie vesnica de sufocare.. ma irita orice. Credeti ca poate fi vorba de migrena? Aveti program si sambata? V-as fi recunoscatoare din suflet daca mi.ati raspunde si m.ati ajuta cu niste informatii.

  4. Buna ziua,
    Este o optiune serioasa interventia chirurgicala in anumite cazuri atent selectionate.
    35% dintre pacientii operati timp de un an de la interventie nu au mai avut dureri, iar la 57% dintre pacientii operati frecventa si intensitatea atacurilor dureroase a scazut considerabil.

  5. Buna ziua. Spune-ți va rog pin cit e de real ca se poate de operat Migrena ?

  6. Buna ziua,
    Am migrene de peste 10 ani. Am ajuns in ultimul timp sa fac 6-7 crize pe luna. Nici macar Imigran de 100 mg nu ma mai ajuta, iar cateodata il vars. Propranolol nu pot sa iau ca am tensiunea mica, cam 9 cu 5.
    Mentionez ca am 42 ani si sunt din Bucuresti.
    PS Intre timp am facut si o programare asa ca o sa ne vedem.
    Multumesc mult,
    Andreea

  7. Buna ziua,

    nora mea care are 35 ani are migrene ingrozitoare si foarte dese cu toate ca a fost la mai multi neurologi si i s-au prescris diverse medicamente.Imigranul este inca cel mai efecient dar cand este prea stresata sau oboista este nevoita penrtu a „functiona” sa ia si zilnic acest medicament! Ar vrea sa o primiti la o consultatie dar as vrea sa va intreb daca se poate face eventual tratament cu botox iar daca da unde( se face si in Romania?).

  8. Buna ziua,
    Trebuie stabilit in urma unei consultatii daca poate beneficia de tratamentul cu botox.

  9. Buna ziua,
    Asa este, in Romania nu este aprobat Imigran sub aceasta forma. Il puteti achizitiona doar din strainatate.

  10. Buna ziua ! Tatăl meu suferă de Migrena , are dureri groaznice .de unde pot sa fac rost de spreyul imigran ?? In România nu se găsește .multumesc frumos .

  11. Si eu sufar de migrena cu aura de cativa ani.Uneori dupa aura nu am dureri de cap imi ramane mai mult o senzatie de cap cheau chiar si a doua zi.Voi aveti senzatia asta?Am facut si rmn care a iesit normal.Crizele nu au o varianta constanta,uneori le fac la diferenta de 3 zile,alteori trec si cateva luni.

  12. Buna ziua,
    Nu este urgent consultul neurologic. Ar fi bine sa va consulte un medic neurolog pentru a va prescrie un tratament mai eficient atat pentru criza migrenoasa, cat si pentru scaderea frecventei de aparitie a crizelor migrenoase.

  13. Buna ziua

    Sufar de migrene cu aura (tulburari de vedere care dureaza fix 30 de minute, greturi, varsaturi, dureri severe de cap fie pe o parte, fie in cealalta, niciodata ambele tâmple) care au debutat o data cu menstruatia, in jurul virstei de 13-14 ani. Am observat ca aparitia crizelor are legatura cu perioada menstrei, aparind inainte sau dupa dar si cu perioadele de stres si oboseala, media fiind de 1-2 pe luna. Nu am consultat niciodata un neurolog, ma tratez inca de la primul semn de tulburare de vedere cu 2 comprimate de ibuprofen de 600 de mg si atunci, la finalul celor 30 de minute in care nu vad mai nimic, durerile de cap sunt moderate. In caz contrar, durerile sunt crunte si dureaza si 24 de ore.
    Precizez ca am 43 de ani si nu sufar de alte afectiuni, cronice sau acute si sunt hipotensiva. Credeti ca e urgent sa consult un neurolog?
    Va multumesc mult.
    Cu respect

  14. Buna ziua ! Baietelul meu de 7 ani a fost diagnosticat cu Migrena , are dureri groaznice de cap si uneori vomita . Ni s-a recomandat topiramat . Nu i-am dat deoarece mi -a fost frica , va rog sa ma ajutati cu un nr de tel . Multumesc.

  15. buna ziua am si eu intrebare la varsta de 12 ani am facut o semipareza faciala pe partea stanga de atunci am in permanenta dureri de cap dar doar pe parte stanga aproape de ceafa stiti cumva care este cauza? sau trebuie sa fac o consultatie durerea este suportabila mici injungheri de scurta durata

  16. Buna ziua, as dori sa vin la o consultatie la dvs. Cum pot face o programare?
    Va multumesc.

  17. Buna ziua,
    Copiii si sotul ar trebui sa fie consultati de un neurolog si sa faca niste investigatii amanuntite. Trebuie luat in calcul inclusiv diagnosticul de epilepsie, dar si alte diagnostice posibile.

  18. Buna ziua !Sunt mama a doi copii,care atat ei cat si sotul au niste crize rare,dar identice care consta in amortire pe o parte a corpului,dificultati in vorbire si de vedere,urmata de o durere mare de cap si de obicei varsatui.Tot asa au avut si tatal si bunicul sotului,ei toti,inclusiv sotul fiind diagnosticati cu accident cerebral tranzitoriu.Copii in schimb au fost diagnosticati cu epilepsie,desi toate analizele au fost bune,atat la sot cat si la copii!Singurul lucru comun a iesit la analiza de genetica,trombofilia.Nu de mult am auzit de migrena cu aura si citind despe ea,recunosc semnele aproape100%. V-as multumi daca puteti sa-mi dati un sfat!

  19. Buna ziua,
    Am fost diagnosticata cu migrena cu aura acum 4 ani. Lucrurile au mers bine o perioada cu tratament, dupa care au devenit foarte dese crizele. Practic, 2 zile, cat dureaza o criza am dureri cumplite de cap si varsaturi. Am in general 3-4 crize pe luna. Unde va pot gasi pentru o consultatie?

  20. Ma confrunt cu o migrena severa de la varsta de 20 ani (acum am 37). Raspunde din ce in ce mai greu la Sumacta 100 mg, cateodata din cauza varsaturilor, intr-o criza de migrena, practic nu am ce sa fac… oricat de devreme as lua pastila e posibil sa o vars.. De asemenea am tensiunea mica si nu am suportat Metoprolol si Propranolol. Sunt disperat, pentru ca dintr-o luna eu 10-14 zile nu pot functiona normal. Regimul alimentar il tin, evit anumite alimente si cu toate astea, nimic…
    Ce as putea sa mai fac??

  21. Mulțumesc mult pentru acest articol. Recunosc multe din simptomele descrise. Sunt bucuroasă, da, sunt bucuroasă ca există cineva care ” mă crede”, deoarece până acum, toți cei cărora încercăm să le explic ce simt îmi spuneau ca probabil mă autosugestionez, ca nu poate fi așa ceva. Cel puțin acum știu ca nu sunt nebuna…

  22. buna seara,
    Am migrene din facultate adica de aproape 10 ani. Pana acum cateva luni aveam o criza migrenoasa in fiecare luna si pot sa zic ca imi tttrecea durerea daca luam quarelin. Insa am observat de 4 luni de zile ca nu-mi mai trece asa usor durerea cu Quarelin…
    Ce sa iau??!?

  23. Buna ziua,
    Este foarte probabil sa sufeiti de migrena. Este necesar un consult neurologic si, eventual, niste investigatii pentru un diagnostic de certitudine.
    Cu stima,
    Florin Tischler

  24. Buna ziaua
    Am niste dureri de cap d la varsta d 19 ani. Cand incep ma doare pe jumatate de cap si trebuie sa iqu repede un ketonal. Daca nu iau pastila ma doare din ce in ce mai tare si ajung sa vomit. Mama mea cand era de varsta .ea avea dureri de cap la fel. Nu mai stiuce sa iau ca nu mai imi trece cu ketonalketonal. Ce ma sfatuiti sa fac??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.