Acasă » Afectiuni neurologice

Categoria Afectiuni neurologice

Sindromul picioarelor nelinistite (boala Willis Ekbom)

Ce este sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul picioarelor nelinistite, cunoscut si sub denumirea de boala Willis Ekbom, este o afectiune a sistemului nervos caracterizata prin dorinta nestapanita de a misca picioarele. Pentru ca manifestarile apar de obicei seara sau noaptea, boala Willis Ekbom poate fi considerata o tulburare de somn.

Cum se manifesta sindromul picioarelor nelinistite?

Pacientii cu sindromul picioarelor nelinistite se plang de o senzatie de disconfort la nivelul picioarelor si de nevoia imperioasa de a misca picioarele pentru a scapa de acea senzatie. Senzatiile descrise sunt: mancarime, amortela, intepaturi, arsuri. Senzatiile sunt mai accentuate in repaus, mai ales in pozitia culcat sau in sezut. Boala Willis Ekbom poate fi asociata cu miscari involuntare, periodice ale picioarelor in timpul somnului – tulburarea de miscare periodica a membrelor in somn. (mai mult…)

Sindromul de tunel carpian

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o mononeuropatie care afecteaza miscarile si sensibilitatea la nivelul mainii. El este cauzat de compresia nervului median la nivelul incheieturii mainii. Tunelul carpian este o structura fibroasa prin care trece nervul median impreuna cu mai multe tendoane (9 la numar). Orice ingustare a dimensiunilor tunelului carpian sau orice crestere in volum al continutului acestui tunel determina compresia nervului median, adica sindromul de tunel carpian. (mai mult…)

Durerile de spate. Lumbago si lombosciatica

Date generale lombosciatica si lumbago

Ce este lombosciatica? Coloana vertebrala la nivelul regiunii lombare este compusa din 5 vertebre, care se continua inferior cu osul sacru.
Intre vertebre (la nivelul tuturor regiunilor coloanei vertebrale) se afla discul intervertebral. Acesta este format dintr-o regiune periferica – numita inelul fibros si o portiune centrala – nucleu pulpos.
Datorita structurii sale, rezistenta mecanica a inelului fibros este mai mica posterior.
Nucleul pulpos este o structura hidrofila (atrage si capteaza apa). Datorita acestei proprietati cat si formei sale, acesta mentine tensiunea ridicata la nivelul ansamblului format din nucleu, inel si corpul vertebral. Acest lucru se intampla chiar si in conditii de repaus si este benefic pentru ca mareste elasticitatea coloanei vertebrale si amortizeaza socurile mecanice.
(mai mult…)

Nevralgia de trigemen

Definitie nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este o afectiune caracterizata prin aparitia unor dureri de scurta durata (secunde, minute), foarte intense – descrise de bolnav ca un „soc electric” sau „lovitura de pumnal” – care debuteaza si se sfarsesc la fel de brusc, la nivelul unei jumatati a fetei (hemifata) in teritoriul inervat de nervul trigemen. Acesta este un nerv senzitiv si se distribuie fiecarei jumatati a fetei prin trei ramuri: mandibulara, maxilara si oftalmica. In mod obisnuit, durerea este limitata la una sau cel mult doua ramuri ale nervului trigemen. Evolutia in timp in nevralgia de trigemen tinde sa devina tipica. Apar intervale dureroase tot mai lungi si mai intense, iar remisiunile tot mai scurte. Sunt si situatii in care evolutia in nevralgia de trigemen este considerata atipica: durere persistenta si raspuns slab la tratamentul medicamentos. In nevralgia de trigemen sunt descrise doua forme:

      – nevralgia de trigemen esentiala (idiopatica, clasica), despre care vom vorbi in continuare

      – nevralgia de trigemen secundara (simptomatica), care se datoreaza unei afectari structurale a nervului trigemen (tumori, malformatii vasculare, accidente vasculare, traumatisme cerebrale, boli infectioase si inflamatorii. (mai mult…)

Migrena – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ce este migrena?

Migrena este o forma particulara de cefalee, fiind descrisa inca din cele mai vechi timpuri si afectand in prezent aproape 15% din populatia activa. Este de aproximativ doua ori mai frecventa la femei decat la barbati.

Migrena are un caracter ereditar: se poate intampla ca intr-o familie in care bunica a suferit de migrena, fiica si chiar nepoata sa se confrunte cu aceasta suferinta.

Migrena este descrisa ca o durere de cap avand urmatoarele caracteristici: afecteaza in general o jumatate a capului (unilaterala), are intensitate moderat-severa, caracter pulsatil, amplificata de efortul fizic. Cefaleea survine periodic sub forma de atacuri cu durata de la 4 ore pana la 72 ore. In acest interval de timp pacientul prezinta, asociat durerii de cap, greata, varsaturi, ameteli, tulburari ale vederii si este deranjat de zgomote (fonosensibil) si lumina puternica (fotosensibil). Frecventa crizelor variaza de la o persoana la alta – la unii pot aparea de cateva ori pe luna, in timp ce altii au doar cateva crize pe parcursul intregii vieti. Cel mai adesea se intalnesc doua forme de migrena:
migrena fara aura (comuna);
migrena cu aura (clasica).
(mai mult…)

Pareza faciala periferica

Introducere. Notiuni generale

Pareza faciala este rezultatul afectarii nervului facial, care in mod obisnuit asigura inervatia musculaturii de la nivelul fetei (exista o pereche de nervi faciali sau numarul VII, astfel incat fiecare nerv asigura inervatia muschilor de pe jumatate de fata).
Se deosebeste de pareza faciala de tip central (intalnita in accidentele vasculare) prin lipsa deficitului motor la nivelul membrului/membrelor de aceeasi parte si de lipsa tulburarii de limbaj, afectarea fiind strict la nivelul hemifetei. De asemenea afectarea muschilor frontali si orbiculari ai pleoapelor este mai severa in pareza faciala periferica deoarece acesti muschi primesc inervatie din ambele emisfere cerebrale (cortexul motor), in timp ce muschii faciali inferiori primesc inervatie numai de la o emisfera.
Componenta senzitiva/senzoriala e nervului facial este legata de transmiterea sensibilitatii gustative de la nivelul limbii (mai exact 2/3 anterioare) si a sensibilitatii tactile de la nivelul conductului auditiv extern (peretele anterior). (mai mult…)