Acasă » Afectiuni neurologice » Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o mononeuropatie care afecteaza miscarile si sensibilitatea la nivelul mainii. El este cauzat de compresia nervului median la nivelul incheieturii mainii. Tunelul carpian este o structura fibroasa prin care trece nervul median impreuna cu mai multe tendoane (9 la numar). Orice ingustare a dimensiunilor tunelului carpian sau orice crestere in volum al continutului acestui tunel determina compresia nervului median, adica sindromul de tunel carpian.

Cauzele ce determina aparitia sindromului de tunel carpian

Factorii de risc frecvent asociati cu aparitia sindromului sunt:

 • anumite profesii ce presupun activitati in care incheietura mainii sta mult timp in flexie sau in extensie.
 • afectiuni reumatice: artrita reumatoida.
 • traumatisme ale incheieturii mainii sau ale antebratului: fractura Colles.
 • diabetul zaharat
 • sarcina

Cu toate acestea, etiologia acestui sindrom este considerata a fi idiopatica. Asocierea acestor factori de risc cu sindromul de tunel carpian nu este complet demonstrata.

Semne, simptome si diagnostic clinic

Simptomele sindromului de tunel carpian includ parestezii si amorteli in teritoriul de distributie al nervului median: degetul mare, aratatorul, degetul mijlociu si o parte din degetul inelar. Pacientii descriu si dureri la nivelul eminentei tenare, iar in caz de compresie severa, slabiciune si atrofie musculara la acest nivel. Scaderea fortei musculare face ca pacientii sa se planga frecvent de faptul ca scapa obiecte din mana sau ca si-au pierdut abilitatea pentru anumite miscari.

Atrofia eminentei tenare este un semn avansat in sindromul de tunel carpian si, de obicei, fara ameliorare dupa decompresia chirurgicala.

Utile in punerea diagnosticului de sindrom de tunel carpian sunt:

 • semnul Tinel: aparitia paresteziilor la percutia usoara cu ciocanul de reflexe a incheieturii mainii.
 • semnul Phalen: aparitia simptomelor in momentul flexiei incheieturii mainii.

Investigatii utile

Electromiografia cu ac si masurarea vitezelor de conducere nervoasa completeaza evaluarea neurologica, oferind informatii despre localizarea si severitatea compresiei nervului median. De asemenea, sunt utile in monitorizarea progresiei afectiunii atunci cand aceasta este tratata conservator.

Ultrasonografia poate fi utila la pacientii cu neuropatii ale membrelor superioare. Poate identifica atrofia musculara si ofera informatii despre vascularizatia muschilor afectati (Doppler).

Tratament medical

In cele mai multe cazuri, pe langa tratamentul medical, este necesara si o schimbare in stilul de viata si de munca. Pacientii trebuie sfatuiti sa evite anumite posturi sau solicitari ale mainii care agraveaza simptomele.

Medicamentele antiinflamatorii sau corticosteroizii (oral sau injectabil) pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor cu rezultate bune. Pe langa acestea, mai poate fi folosita vitamina B6 pentru ameliorarea tulburarilor de sensibilitate (amorteli, furnicaturi).

In urmatoarele situatii tratamentul conservator nu aduce, de obicei, beneficii:

 • simptomele au aparut in urma cu 8-10 luni
 • tenosinovita stenozanta
 • varsta pacientului peste 50 ani
 • testul Phalen pozitiv in mai putin de 30 secunde

Tratament chirurgical

Este recomandat atunci cand cand tratamentul medical nu a ameliorat simptomele sau este vorba de un sindrom de tunel carpian sever, cu scadere de forta si atrofie musculara.

Chirurgul poate executa o incizie clasica a tunelului carpian sau poate alege un abord endoscopic, minim invaziv. Abordul ar trebui sa ofere medicului chirurg o buna vizibilitate a nervului median, astfel incat acesta sa nu fie lezat in timpul interventiei.

 

 


8 comentarii

 1. Buna ziua,sindromul de tunel carpian in forma usoara se poate vindeca in urma fizioterapiei?
  Va multumesc

 2. Buna ziua,
  Daca in rezultatul de la EMG nu se mentioneza decat tenosinovita de Quervain, inseamna ca nu aveti sindrom de tunel carpian.
  Mergeti la un consult de recuperare medicala pentru a urma proceduri de fizioterapie si tratament adecvat pentru tenosinovita.

 3. Buna ziua,
  Am fost suspecta de sindrom de tunel carpian la mana dreapta si am facut un EMG. Rezultatul este tenosinovita de Quervain. Intrebarea mea este daca am sau nu am sindrom de tunel carpian si ce trebuie sa fac in continuare?
  Multumesc mult!

 4. Buna ziua,
  Am fost diagnosticat cu sindrom de tunel carpian acum un an la mana drepta, m-am operat si nu mai am probleme. insa de doua saptamani au aparut acelesi simptome la mana stanga (arsuri si furnicaturi in palma si pe degetul mare). Am luat niste Milgamma dar fara nici o modificare. Ce ma sfatuiti sa fac?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.