Ce este sindromul picioarelor nelinistite?
Sindromul picioarelor nelinistite, cunoscut si sub denumirea de boala Willis Ekbom, este o afectiune a sistemului nervos caracterizata prin dorinta nestapanita de a misca picioarele. Pentru ca manifestarile apar de obicei seara sau noaptea, boala Willis Ekbom poate fi considerata o tulburare de somn.
Cum se manifesta sindromul picioarelor nelinistite?
Pacientii cu sindromul picioarelor nelinistite se plang de o senzatie de disconfort la nivelul picioarelor si de nevoia imperioasa de a misca picioarele pentru a scapa de acea senzatie. Senzatiile descrise sunt: mancarime, amortela, intepaturi, arsuri. Senzatiile sunt mai accentuate in repaus, mai ales in pozitia culcat sau in sezut. Boala Willis Ekbom poate fi asociata cu miscari involuntare, periodice ale picioarelor in timpul somnului – tulburarea de miscare periodica a membrelor in somn.
Cine poate fi afectat ?
Sindromul picioarelor nelinistite afecteaza ambele sexe, dar este mai frecvent la femei. Afectiunea poate debuta la orice varsta (chiar si la copii), dar apare mai frecvent la adulti si varstnici.
Care sunt cauzele ?
In marea majoritate a cazurilor, nu exista o cauza evidenta a sindromului. Aici vorbim de sindromul picioarelor nelinistite idiopatic sau primar. Dupa unele pareri, ar fi implicata o substanta numita dopamina. Dopamina este o substanta din creier ce controleaza miscarile si ar putea fi raspunzatoare de miscarile involuntare ale picioarelor asociate bolii Willis Ekbom.
Alti factori asociati cu aparitia sindromului picioarelor nelinistite sunt:
- anumite boli cronice: boala Parkinson, diabet zaharat, insuficienta renala, anemia prin deficit de fier. Tratamentul acestor afectiuni amelioreaza net simptomele bolii Willis Ekbom
- anumite medicamente: antipsihotice, antidepresive, antiemetice, antihistaminice. Aceste medicamente pot agrava simptomele.
- sarcina: mai ales in ultimul trimestru. In acest caz, simptomele dispar de obicei in 1-2 luni dupa nastere.
In situatiile de mai sus vorbim de sindromul picioarelor nelinistite secundar.
Cum se trateaza ?
La pacientii cu forme usoare si moderate ale afectiunii pot fi utile anumite modificari ale stilului de viata, cum ar fi: renuntarea la fumat, evitarea consumului de bauturi alcoolice sau cu continut de cofeina, inceperea unui program de exercitii fizice. Mai pot fi utile: masajul picioarelor, bai calde sau aplicarea local de gheata la nivelul picioarelor.
Tratamentul medicamentos se adreseaza cazurilor moderat-severe:
- medicamente dopaminergice: pramipexol, ropinirol, rotigotina plasturi
- anticonvulsivante: gabapentin, pregabalin utile in controlul senzatiilor dureroase
- sedative/hipnotice: zolpidem, zopiclona pentru situatiile in care afectiunea determina insomnie severa
Desi nu exista niciun tratament care sa vindece afectiunea, tratamentele actuale amelioreaza net simptomele si imbunatatesc calitatea vietii.
Comentarii recente