Home » Afectiuni neurologice » Durerile de spate. Lumbago si lombosciatica

Durerile de spate. Lumbago si lombosciatica

Date generale lombosciatica si lumbago

Ce este lombosciatica? Coloana vertebrala la nivelul regiunii lombare este compusa din 5 vertebre, care se continua inferior cu osul sacru.
Intre vertebre (la nivelul tuturor regiunilor coloanei vertebrale) se afla discul intervertebral. Acesta este format dintr-o regiune periferica – numita inelul fibros si o portiune centrala – nucleu pulpos.
Datorita structurii sale, rezistenta mecanica a inelului fibros este mai mica posterior.
Nucleul pulpos este o structura hidrofila (atrage si capteaza apa). Datorita acestei proprietati cat si formei sale, acesta mentine tensiunea ridicata la nivelul ansamblului format din nucleu, inel si corpul vertebral. Acest lucru se intampla chiar si in conditii de repaus si este benefic pentru ca mareste elasticitatea coloanei vertebrale si amortizeaza socurile mecanice.

Mecanism de producere

Solicitarile coloanei lombare (de exemplu ridicarea greutatilor mari sau cu spatele intr-o pozitie incorecta) afecteaza structura inelului fibros care se poate fisura.
In acest moment nucleul pulpos migreaza catre fisura constituita la nivelul inelului fibros. Daca efortul fizic este continuat in acelasi ritm, fisura de la nivelul inelului fibros se largeste, iar nucleul pulpos poate ajunge in contact cu radacinile nervoase ale maduvei spinarii determinand o durere violenta. De asemenea, nucleul pulpos se poate rupe, iar fragmentele rezultate pot ajunge in canalul medular.
Discopatie se numeste primul stadiu de deteriorare ce presupune fisura inelului fibros si integritatea nucleului pulpos.
Hernie
de disc este stadiul in care nucleul pulpos migreaza printre fisurile de la nivelul inelului fibros si/sau se fragmenteaza.

Aspect clinic

Lumbago inseamna contractura dureroasa a musculaturii paravertebrale de la nivel lombar ce determina limitarea miscarilor pe care pacientul le poate face la acest nivel. Contractura musculaturii lombare este consecutiva iritarii nervilor lombari de catre nucleul deplasat.
Pacientul este imobilizat in pozitii antalgice (in care durerea este mai mica sau mai usor de suportat),iar anumite miscari (ex. aplecarea trunchiului in fata pentru legarea sireturilor, ridicarea unui obiect de pe jos, asezarea si ridicarea de pe scaun) fie sunt imposibil de efectuat, fie genereaza dureri puternice.

Lombosciatica presupune prezenta durerilor la nivelul regiunii lombare si iradierea (plecarea) durerii pe picior pana la nivelul degetelor. Durerea in lombosciatica poate fi insotita de senzatii de furnicaturi, arsuri sau diminuarea sensibilitatii intr-o anumita zona. De asemenea, poate apare deficit motor (pareza). Aceasta reprezinta o urgenta neurochirurgicala.

In concluzie, lombosciatica este rezultatul iritarii radacinilor nervului sciatic de catre discul intervertebral sau de catre fragmente migrate ale acestuia.

ATENTIE! Lombosciatica are evident aceleasi manifestari si in cazul tumorilor medulare, bolilor inflamatorii si infectioase cu localizare lombara, astfel incat examenul neurologic va trebui completat cu un examen imagistic (CT, RMN).

Investigatii

Asa cum am vazut mai sus, examenul neurologic trebuie completat cu un examen imagistic la pacientul cu lombosciatica. Cel mai corect, dar nu intotdeauna si cel mai la indemana (fie din cauza costurilor, fie din cauza accesibilitatii sau a contraindicatiilor ce limiteaza aceasta examinare) este efectuarea unui examen RMN (MRI/IRM) de coloana lombara. Acesta ofera date despre cauza in lombosciatica si natura compresiei respective. Rezultate inferioare RMN-ului ofera CT-ul (computer tomograful), dar indispensabile in anumite situatii, mai ales in cele in care nu se poate efectua examen RMN.

Tratament

Tratamentul in lombosciatica urmareste mai multe obiective si anume:
– calmarea durerii
– combaterea contracturii musculare
– indepartarea discului sau a fragmentului discal in anumite situatii (chirurgical).

Tratamentul igienopostural pentru pacientul cu lombosciatica inseamna repaus la pat pe o perioada de timp cuprinsa intre cateva zile si 2-3 saptamani. Bolnavul cu lombosciatica va gasi singur o pozitie antalgica (pozitia corpului in care durerile se resimt mai putin sau dispar). Cel mai adesea acestia stau culcati pe o parte avand genunchii indoiti. Aceasta pozitie permite relaxarea musculaturii contractate si scaderea presiunii exercitata de disc asupra radacinilor nervoase.
Tratamentul medicamentos in lombosciatica are drept scop combaterea contracturii musculare si ameliorarea durerii. Contractura musculara determina ingustarea gaurilor de conjugare, mentinand astfel conflictul nervos si consecutiv durerea. De aceea este necesara administrarea unor medicamente numite miorelaxante sau decontracturante (Mydocalm, Clorzoxazona) sau utilizarea efectului miorelaxant al unor medicamente (Diazepam).
Combaterea durerii in lumbago si lombosciatica se poate face cu analgezice uzuale si antiinflamatoare nesteroidiene, acestea fiind eficiente in majoritatea cazurilor.


Fizioterapia si kinetoterapia. Kinetoterapia nu se adreseaza fazei acute, dureroase in lombosciaica. Este indicata dupa ce contractura musculara si durerile au cedat. In schimb, fizioterapia (proceduri cu ultrasunete, electroterapia) asociata masajului terapeutic poat fi initiate in aceasta perioada in functie de particularitatile cazului. Recomand efectuarea fizioterapiei si kinetoterapiei in clinici specializate, pentru a evita agravarea simptomatologiei prin efectuarea unor exercitii neadecvate.


Tratamentul chirurgical. Foarte important este faptul ca indicatia operatorie este pusa pe criterii clinice si NU imagistice.
indicatie operatorie de urgenta pentru: deficitele motorii importante, sindromul de coada de cal, compresiunile medulare instalate recent.
indicatie operatorie ferma:deficitele neurologice obiective persistente neameliorate de tratamentul conservator (repaus, tratament medicamentos, recuperare medicala)
indicatie operatorie prezinta lombosciatica hiperalgica persistenta dupa un tratament corect efectuat 4-6 saptamani in spital sau 8-10 saptamani in ambulator.

In incheiere cateva sfaturi pentru bolnavii cu lombosciatica:
– evitarea suprasolicitarii coloanei prin ridicarea si/sau transportul unor greutati mari.
– evitarea miscarilor de rotatie la nivelul axului coloanei efectuate brusc.
– mentinerea unei greutati corporale in limite normale.
– evitarea ortostatismului si a decubitului prelungit.


8 comentarii

  1. Buna ziua,
    Nu este grav. Aveti o Protruzie discala. Sigur ca ar trebui evitate ridicatul si caratul greutatilor, statul prelungit in sezut. V-ar prinde bine niste exercitii pentru intarirea musculaturii lombare. In nici un caz nu este de operat.

  2. Buna ziua domnule doctor

    Am 25 ani si sunt curier. Ridic si car greutati stau cam toata ziua la volan in trafic. Am dureri de spate frecvent care se lasa pepicorul drept si catodata mai si amorteste. Cand imi vine cate o criza din asta cam o saptamana stau la pat. In decembrie am facut RMN la coloana si rezultatul este: Modificare de statica a segmentului lombar constand in scolioza dextroconcava. Protuzie circumferentiala a discului L5 cu amprentarea sacului dural sicontact tangential cu radacinile S1 bilateral.
    Intrebarea mea e cat de grav este? E de operat? Ce pot sa fac?

  3. Buna ziua,
    A fi bine sa mergeti la un consult neurologic. Poate fi vorba de o afectiune a coloanei si ar putea fi nevoie de un rmn de coloana lombara.

  4. Buna seara ,

    Am o usoara amorteala la laba piciorului stang , care tine de aproape doua saptamani. Am fost la ortopedie dar a fost in regula radiografia , apoi la neurochirug la camera de garda si mi s-a facut un simplu control de atingere cu ochii inchisi. S-a intamplat ca saptamana aceasta sa mai simt si ca ma doare si mai sus piciorul si mijlocul , dar asta intr-o singura zi…nu am asa dureri de spate sau simt ca se lasa de sus , insa o parte din laba piciorului este inca amortita. am luat antiinflamator si am folosit diclofenac , insa nu este nicio schimbare. Ce ar trebui sa fac , ce medic sa mai consult?

  5. Buna ziua,
    Daca forta este buna in picior si nu exista tulburari de sensibilitate, nu e de operat. Va sfatuiesc sa urmati tratamentul medical, sa evitati eforturile fizice si sa efectuati un RMN de coloana lombara.

  6. Buna ziua,
    Am o lombosciatica dureroasa care ma tine de aproape o luna. La inceput am ramas intepenit de mijloc si apoi durerea a inceput sa coboare pana la degetele de la picior. Am luat Zaldiar, Vimovo si tot nu trece. O fi de operat?

  7. Buna ziua,
    Deocamdata nu recuperare, atata timp cat sunt dureri. Poate ar fi necesar un rmn de coloana lombara. Atata timp cat durerile sunt mari, repausul si tratamentul medicamentos sunt solutia

  8. Buna dimineata
    De aproape 10 zile am o durere de mijloc care a inceput de sambata sa coboare pe piciorul drept pana la genunchi. Durerea a inceput dupa ce am carat mai multe lucruri grele acum 2 saptamani. pe mine ma ingrijoreaza ca imi amorteste si o parte din picior. Doamna doctora de familie mi-a dat arcoxia, mydocalm si fastum gel. Le-am terminat si nu se vede nicio imbunatatire. Sa fac niste recuperare? Ce credeti?

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.